torsdag 23 juni 2011

Bouppteckningar från Ådals-Liden

Sedan några veckor tillbaka finns bouppteckningsregister för Västernorrlands län utlagd på SVARs hemsida. Där kan man söka efter bouppteckningar från första hälften av 1700-talet till början av 1900-talet. Den äldsta bouppteckningen som finns i registret rörande Ådals-Liden är från 1758. Det är kommister Nils Dahlströms bouppteckning. Den yngsta är från 1914. Totalt finns drygt 1 000 bouppteckningar i registret med koppling till Ådals-Liden. Ganska många av dem är skannade redan också, drygt 750 stycken. Tyvärr är inte registret kopplat direkt till rätt bild, bara till rätt volym, men detta kommer SVAR att arbeta vidare med sedan.

http://www.svar.ra.se/

söndag 19 juni 2011

Vykort över Kilforsen

Köpte förra veckan ett vykort på Tradera över Kilforsen. Jag har inte sett någon flygbild över Kilforsen tidigare, vad jag kan minnas. Därför var detta vykort extra roligt. Vykortet är taget 1947 eller 1948 enligt numreringen som finns nere i högra hörnet.



Någon som kan berätta lite mera om de hus som syn på bilden? Det är Sörmoflo man ser överst och till vänster i bilden. Norrmoflo syns till höger i bilden.

onsdag 15 juni 2011

Ny söktjänst

Idag släpptes en beta-version av Riksarkivets nya söktjänst. I denna söktjänst kan man samsöka bland alla arkiv som finns på http://www.nad.ra.se och alla register som finns hos SVAR på http://www.svar.ra.se. Sökning görs gemensamt bland alla poster (drygt 32 miljoner poster) och sedan länkas man vidare till SVAR respektive NAD för att se hela posten. Jag har arbetat med utveckling av denna söktjänst senaste halvåret tillsammans med andra utvecklare inom Riksarkivet. Utvecklingen av söktjänsten kommer att fortsätta minst ett halvt år till. Känns dock skönt att beta-versionen har lanserats eftersom det varit en stressig period senaste tiden.

Man hittar mycket material från Ådals-Liden på ett enkelt sätt i denna söktjänst. Precis som tidigare krävs dock abonnemang för att titta t.ex. på skannat material.

Nedan har jag gjort några sökningar direkt in i olika material:

Mantalslängder för Ådals-Liden 1642-1820

Summarisk folkmängdsredogörelser för Ådals-Liden 1865-1940

SCB-utdrag födda, vigda och döda för Ådals-Liden 1860-1940

Skannade bouppteckningar från Ådals-Liden


Adressen till söktjänst är http://www.betanad.ra.se.

Ni är välkomna att skriva kommentarer om söktjänsten nedan eller skicka dem direkt till Riksarkivet på e-postadressen nad[snabel-a]riksarkivet.se.

fredag 3 juni 2011

Födda mellan 1880 och 1920

Ancestry.com har lagt ut ett födelseregister till SCB-utdragen mellan 1880 och 1920 för hela Sverige. Totalt är det över 5,6 miljoner födelsenotiser i databasen, vilken kan vara till en otrolig hjälp om man söker efter någon person i detta tidsintervall. Registret innehåller tyvärr otroligt många felskrivningar och felstavningar. Ancestry.com brukar använda personal i Kina och Indien för att göra registreringsarbeten och de är av naturliga skäl inte vana de svenska namnen och stavningarna. Hur som helst är det ett bra hjälpmedel trots alla felstavningar.

Söker man på Ådals-Liden i registret får man 3 177 träffar. Det låter rimligt eftersom det föddes mellan 60 och 110 barn varje år i Ådals-Liden under dessa år.

I nedanstående exempel ser man vilka uppgifter som är registrerade. Det är barnets namn, födelsedatum, födelseförsamling och föräldrarnas namn. Man kan sedan klicka sig vidare för att se den inskannade bilden också.



Exemplet visar också vilka rejäla stavfel som finns i registret. Barnets namn är i SCB-utdrag stavat Ida Margreta. Detta är dock ett lite fel om man jämför föräldrarnas namn. Faderns namn ska vara Tord Jaxell enligt registret. Tittar man i den skannade bilden står det J. P. Söderqvist. Jag förstår inte hur man kunnat få till Tord Jaxell av detta. Moderns namn i registret är Anna Katarina Siberg, medans det är Anna Katarina Sjöberg i dokumentet. Så var uppmärksam när ni söker i registret. Det kan finnas under en liten annan stavning.


Sök i registret här »