fredag 23 december 2011

God Jul och Gott Nytt År

God Jul
och
Gott Nytt År

torsdag 22 december 2011

Carl Akerlunds efterlämnade fotografier

Jag har från USA fått ett antal skannade fotografier som tillhört Carl Akerlund. Han dog på 1940-talet i Wisconsin, USA, ungefär 40 år gammal. Han hade emigrerat 1923 från Sverige till USA. Eftersom han var uppväxt i Norrtannflo kan man anta att vissa kort har skickats från Sverige till honom. Jag fastnade särskilt för ett kort som defintivt är svenskt. Är det någon som känner igen detta hus/affär? Kan det vara från Resele någonstans?

Tyvärr är inte bilderna skannade med särskild hög kvalitet så jag kan inte lägga ut bättre bild än detta.

Uppdatering 2011-12-28:
Jag har idag fått veta att detta hus är Molanders café i Mo, Resele sn. Tack till Harriet som meddelade mig detta.

Uppdatering 2012-01-15: Harriet har skickat lite mera uppgifter om vem som är på kortet. Längst till vänster är Enar Östh och bredvid honom Verner Molander. Andra person från höger är Oskar Molander.

måndag 19 december 2011

Indexering av födda-vigda-döda

FamilySearch i USA har sedan några år tillbaka arbetat med indexering (registrering) av födda, vigda och döda i Sverige. De började inledningsvis med material från Uppsala län, Örebro län och Södermanlands län. De lägger sedan ut registren på deras hemsida http://www.familysearch.org.

Förra veckan fick jag mail från den som är håller i de svenska indexeringsprojekten. Han berättade då att man satt upp ett projekt för Västernorrlands län också. Man har lagt in två församlingar i detta projekt till att börja med. Det är Alnö och Ådals-Liden. Jag provade att indexera några sidor idag och jag fick då material från Ådals-Liden. Det var väldigt skojigt att indexera när det var material som man har stort intresse i.

Om någon är intresserad av att hjälpa till med indexering kan man läsa mera på följande adress:

https://www.familysearch.org/volunteer/indexing

Jag kommer att skriva mera om detta när det börjar komma ut register från Ådals-Liden på deras hemsida också.

söndag 11 december 2011

Flygfoto över Näsåker

Lyckades få tag på ett otroligt fint flygfoto över Näsåker. Tyvärr vet vi inte exakt när kortet är taget, men troligtvis 1920- eller 1930-tal. Vykortet har diskuterats också på Facebook i gruppen Ådals-Lidens församling. Där finns många kommentarer omkring vykortet. Adressen till Facebook-gruppen är:

Många hus som finns idag saknas på vykortet. Nämforsens kraftverk är inte heller byggt utan man ser bara den gamla bron över Ångermanälven.