söndag 26 februari 2012

Ett gammalt kort från Moflo

Detta gamla fotografi fanns i ett album från Åkerlunds i Sörmoflo. Den äldre kvinnan på kortet ska vara Kajsa Greta Henriksdotter Lidén (1816-1889). Hon var gift med bonden Erik Persson (1818-1860) och de var bosatt i Moflo. Erik omkom olyckligt när han ramlade ned från en kornhässja endast 41 år gammal. Makarna fick nio barn tillsammans. Deras tre äldsta söner tog namnen Molén, Näsmark respektive Edström. Övriga barn hette Eriksson eller Eriksdotter.

På baksidan kortet står det 1880. Jag vet inte om detta är årtalet som kortet är taget, men om så är fallet stämmer inte namnet på en person på kortet. Kvinnan i mitten ska nämligen vara Amanda Lidström, gift med Hans Magnus Lidström. Amanda Dorotea (1855-1874) var nämligen död redan sex år dessförinnan. Hon dog sex dagar efter födseln på sitt enda barn.

Kvinnan till vänster ska vara Anna Dorotea Nordin (1861-1919) som var gift först med Olof Nilsson Sundvall i Rå och senare med Olof Peter Sundvall i Holafors.

Kvinnan till höger är inte identifierad i detta album.


lördag 25 februari 2012

Forsen vid Åkvisslan och järnvägsbron

Här kommer ett fint vykort där man ser forsen vid Åkvisslan och i bakgrunden ser man järnvägsbron över Fjällsjöälven.

Någon som har mera information om fotografen J.E. Nahlin? Var och när var han verksam? Jag lyckas inte hitta någon lämplig kandidat i folkräkningen 1900.

fredag 24 februari 2012

Ett tidigt Nämforsen-kort

Igår när jag var i Stockholm gick jag till Leopolds antikvariat igen, som har ett stort utbud av gamla vykort. Hittade då två vykort från Nämforsen och ett från Åkvisslan. Här kommer ett från Nämforsen som är väldigt gammalt. Jag tror detta är första vykortet som jag hittat som är taget uppför älven där man ser att gamla bron inte är byggd ännu.

söndag 19 februari 2012

Vy över Fjällsjöälven och byn Forsmo

Jag har fått låna ett vykort av min arbetskamrat Elisabet Mähler. Vykortet är taget över Fjällsjöälven emot Forsmo by som ligger i grannförsamlingen Ramsele. Forsmo och Forsnäs ligger på var sin sida om älven och i olika församlingar.

Nästan längst till vänster i kortet ser man huset där min farmor och farfar bodde och där min pappa alltså är uppväxt. Byn Forsmo grundades av Johan Mauritsson som var född i grannbyn Moflo på andra sidan sockengränsen. Han vandrade uppför älven och hittade då denna trakt som han odlade upp. Tyvärr hade inte hans söner samma intresse att odla marken vidare, utan de flyttade bort från byn efter några år som nybyggare i byn. Johan Mauritssons dotterdotters dotter skulle senare flytta "hem" till byn och gifta sig med min farfars far.

lördag 18 februari 2012

Ett polisförhör 1893

Hittade ett polisförhör från 1893 där en lappkvinna från Holafors anmälde att hon blivit skjuten i benet av en resande person. Lappkvinnan hette Elsa Larsson och var ifrån Vilhelmina. Förmodligen bodde hon bara tillfälligt i Holafors. Jag kan inte hitta henne i sista husförhörslängden i Ådals-Liden.

Elsa hade på kvällen runt 8-9-tiden (9 mars 1893) hört hundarna skälla ute på gården. Hon skulle därför gå ut och titta vad anledningen till detta var. När hon kom ut i förstugan blev hon träffad i högra benet av en kula. Personen som hade skjutit henne lyckades de få tag på vid Holaforsens skjutsstation. Mannen uppgav då heta Adolf Johansson Nordin och han var resebokhandlare från Säbrå. Han visade även upp ett prästbetyg på detta. I närvaro av Nils Erik Molén och Nils Johan Sundvall erkände Adolf att han avlossat skottet som träffat Elsa. Tanken var dock att skottet skulle träffa hundarna. Han förklarade sig också villig att betala hälften av skjutskostnaden till Sollefteå lasarett och hälften av läkarlönen. Klockan 6 morgonen därpå lämnade Adolf byn Holafors utan att fullgöra sina plikter emot Elsa.

Elsa anhöll därför vid polisförhöret vid Näsåkers gästgivaregård den 10 mars att han måste efterspanas och ställas till ansvar för den förseelese som han gjort sig skyldig till. Nils Johan Sundsvall som närvarade vid polisförhöret vitsordade Elsas berättelse och Nordins frivilliga erkännande. Elsa var samtidigt på väg till Sollefteå lasarett för att avlägsna kulan i benet. Man antog att Adolf begivit sig till Sollefteå och därför beslutades att ett telegram skulle skickas till polisuppsyningsmannen i Sollefteå med begäran om att mannen måste anhållas om han anträffades där. Polisförhöret hölls av K. A. Hultgren och bevittnades av E. W. Borin och P. Kållén.

Tyvärr vet jag inte om de fick fast Adolf Johansson Nordin för brottet. Jag hittade en trolig kandidat i Säbrå församling. Han hette Adolf Edmund Nordin, f. 1856 i Härnösand. Han gifte sig 1891 och var då bosatt i Ed, Säbrå sn. Han skrevs som "resehandlare i böcker". I folkräkningen 1900 var han bosatt i Jude, Högsjö sn. Tio år senare var han bosatt i Lo, Styrnäs sn och var då frånskild. Han skrevs då som resehandlare.

Vem Eva Larsson var har jag inte lyckats få fram ännu. Om någon känner till denna historia så får ni gärna skriva en kommentar till inlägget.

söndag 5 februari 2012

Forsen Kilforsen

Här kommer ett vykort från Kilforsen som jag inte lyckades köpa på Tradera. Trevligt med ladan som man ser på andra sidan älven på Moflo-sidan och även hässj-virket som är uppställt där. Vem ägde marken intill Kilforsen på Moflo-sidan tidigare?