söndag 29 april 2012

Ådals-Liden på FamilySearch

Sitter på bussen från Piteå till Kramfors. Vi har varit där i helgen eftersom vårt duktiga handbollslag har varit där och spelat norrlandsmästerskap. De lyckades med bedriften att bli Norrlandsmästare för C-flickor. Så det är ett glatt gäng vi har i bussen. Tänkte jag skulle försöka skriva några rader ändå, eftersom det är så länge sedan jag skrivit något inlägg.

Såg ett inlägg på Facebook att man nu publicerat det första registret för Västernorrlands län på FamilySearch.org. Jag har tidigare berättat att de börjat indexera Ådals-Liden så jag antog att det var register för Ådals-Liden som man publicerat. En sökning i registret visade att det är så. Ni kan prova att söka i registret på följande adress:

https://familysearch.org/search/collection/show#uri=http://familysearch.org/searchapi/search/collection/1949331

Det är födda, vigda, döda för tiden före 1860 som är indexerat. Det är gratis att söka i registret. Länken nedanför gör en sökning i registret efter orten Sundmo.

https://familysearch.org/search/records/index#count=20&query=%2Bresidence_place%3Asundmo&collection_id=1949331

Registret är kopplat till de skannade bilder som finns på SVARs hemsida. Så om man hittar en person i registret så kan man direkt gå till originalboken hos SVAR. Abonnemang krävs för att titta på bilderna hos SVAR.

söndag 8 april 2012

Bröderna Engström från Omsjö

Fick ett fint kort av två bröder som flyttade på 1890-talet från Ådals-Liden till USA av Birgit Rodin i Gävle. Kortet är taget i Superior i Wisconsin, USA. Bröderna heter Karl Viktor (Charles) Engström och Nils Oskar (Oscar) Engström. De var barn till Esbjörn Oskar Engström och hans hustru Karolina Andrietta Nilsdotter.


Oscar åkte 1890 till USA från Trondheim med skeppet Domino. Resan gick sedan vidare med skeppet Bothnia från Liverpool. Han skulle åka till Rush city i Minnesota. Charles åkte några år senare till USA. Han avreste från Ådals-Liden i augusti 1892, men det verkar som om han åkte från Trondheim först året därpå i slutet på april med båten Tasso. Han åkte sedan vidare från Liverpool med skeppet Arizona. Charles destination angavs till West Superior i Wisconsin.

Oscar gifte sig med en kvinna vid namn Josephine Albertina Anderson. Hon var född i Wisconsin, men hennes föräldrar var födda i Sverige. Familjen bodde först i Superior, Wisconsin, där tre äldsta barnen föddes. Det fjärde barnet föddes i Minnesota. Familjen var bosatt i Lee township, Aitkin county, Minnesota åtminstone från 1910, där Oscar skrevs som bonde. Han dog 1955 i Aiktin county och hustrun dog 1979 i en ålder av 99 år.

Charles återfinns troligtvis i census 1900 i Superior, Douglas county, Wisconsin, där han skrevs som arbetare. Han gifte sig 1905 i Aitkin county, Minnesota med Hilda Themte. Hon var född i Norge och hade immigrerat till USA året innan. De fick tre barn tillsammans. Precis som brodern Oscar bodde de i Lee township, Aitkin county, där Charles var bonde. Hilda dog år 1924 strax innan hon skulle fylla 50 år. Charles gifte då om sig med en kvinna vid namn Grace Emma Usher. Hon var född i Iowa. Efter ett års äktenskap dog Charles i en ålder av 57 år. Grace Emma dog 1948 i ungefär samma ålder som Charles.

Man kan kanske gissa att kortet är taget före eller omkring sekelskiftet innan bröderna Engstrom gifte sig. Vad tror ni? Oscar var född 1869 och Charles 1871.

fredag 6 april 2012

Census 1940 i USA

Nu finns den amerikanska folkräkningen från 1940 tillgänglig gratis på flera hemsidor, dock är den inte indexerad ännu, utan man måste själv bläddra bland bilderna. Bl.a. på Familysearch.org kan man titta på bilderna.

Jag började titta i Aitkin county och Nordland township. Hittade där på fjärde sidan den första från Ådals-Liden, nämligen Emanuel Lidberg. Han var född 1898 i Ottsjö som son till Erik Magnus Lidberg och hans hustru Inga Katarina Rålén. Emanuel var gift med Helmie och hade åtta barn i census 1940 från 1 år till 14 år.

FamilySearch håller på att indexera materialet nu så förhoppningsvis ska det vara sökbart inom rimlig tid.